Història

1997-2013 16 ANYS DE SANTS 3 RĀDIO

Sants 3 Rādio va nčixer el desembre de 1997 en una casa particular i sortint de les ganes de fer rādio, d'uns joves d'aleshores tan sols 14 anys. Les seves primeres emissions es realitzaven amb un emissor autoconstruīt que no arribava mčs enllā de 250 metres i amb uns recursos mčs aviat escassos, pero de ganes no en faltaven.

En un inici la programaciķ que es feia era unicament musical i d'humor. A mitjans del 1998 Sants 3 Rādio augmenta la seva potencia i adquireix un emisor de 8 Wats Ariston, tambč entren a formar part de l'emissora nous colˇlaboradors i l'emissora comenįa a agafar un caire de barri dedicant-hi part de la de la seva programaciķ.


[ Imatge: Celebraciķ del 5č aniversari de Sants 3 Rādio. Desembre de 2002. Cotxeres de Sants ]

El 1999 Sants 3 Rādio aconsegueix un local propi grācies a la Parrōquia de Sant Medir i s'instalˇla en dos pisos de l'antiga rectoria que ocupa actualment, un dedicat a oficines i l'altra a estudis. Alhora Sants 3 Rādio passa a formar part del Secretariat d'entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i del Centre Social de Sants. Sants 3 Rādio es consolida com a rādio local de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, augmenten considerablement els seus colˇlaboradors (30 aprox).

El 2000, čs l'any de la consolidaciķ del nostre mitjā, s'estableix una programaciķ regular, s'actualitzen els estudis tčcnicament s'amplia la potencia d'emissiķ i s'aconsegueix que Sants 3 Rādio sigui l'emissora local del districte mčs escoltada. Tambč s'inicien activitats que l'emissora organitzara anualment fins el dia d'avui, com son la recollida de joguines, la festa de cap d'any, el pau sense treva, la festa major de sants i el seu concurs popular... Perō no tot sķn flors i violes, l'abril de 2001, el departament de Radiodifusiķ de la Generalitat de Catalunya ordena el tancament de l'emissora amb tres dies d'antelˇlaciķ amb una multa en cas de no complir-se de 100 milions de pessetes i la incautaciķ dels equips, tot aixō amb l'excusa de que el nostre tipus d'emissores no estaven regularitzades, quan simplement el que es volia era la nostra freqüčncia, que sempre havíem utilitzat des dels nostres inicis (88.7 f.m), freqüčncia que dies desprčs va comenįar a utilitzar una emisora comercial.
[ Imatges: Inaguraciķ nou Estudi 1. Maig de 1999 ]

L'emissora tanca i inicia una forta batalla legal amb el departament. Els veīns del barri recullen mčs de 3.500 signatures i mčs de 230 entitats envien el seu suport a Sants 3 Rādio a Radiodifusiķ.

Al mes d'agost la Generalitat decideix concedir una freqüčncia per nou dies perquč Sants 3 Rādio pugui desenvolupar la seva programaciķ de festa major (del 18 al 26 d'agost) la freqüčncia serā el 90.1 F.M, una freqüencia que Sants 3 Rādio tan sols va utilitzar durant 24 hores ja que la direcciķ de l'emissora es considera enganyada per Radiodifusiķ i decideix ocupar ilˇlegalment la freqüčncia del 107.3 F.M. com a freqüčncia definitiva i no deixar d'emetre el dia 26 d'agost malgrat les fortes presions i amenaces de radiodifusiķ que arriva a amenaįar a Sants 3 Rādio de precintar els estudis, procesar judicialment a membres de la junta, i multar l'emissora amb multes de fins a 100 milions de pessetes. Malgrat tot els membres de la junta es senten respatllats pels veīns i companys que arriven a boicotejar un ple municipal del districte de Sants Montjuīc per queixar-se del poc suport que es rep per part del partits polítics, amb cartells de RESPECTEU SANTS 3 RĀDIO i crits de llibertat d'expressiķ. A partir d'aquell moment Radiodifusiķ i Sants 3 Rādio inicien converses amb la mediaciķ d'alguns regidors de al ciutat i finalment s'arriba a un acord que permet Sants 3 Rādio seguir emetent com a emisora local. El desembre de 2002, Sants 3 Rādio celebra el seu cinquč aniversari consolidant el projecte : un mitjā local, seriōs, en catalā i de qualitat que arriba a mčs de 18.000 oīents. Amb una programaciķ 24 hores al dia, dedicada a l'informaciķ local, la música contemporānia adulta, l'entreteniment, els esports...


[ Imatge: Recollida de signatures contra el tancament. Abril de 2000. Carrer de Sants ]

Comptem amb mčs d'un centenar de colˇlaboradors regulars. Sants 3 Rādio aconsegueix el repte de ser un mitja independent que es nodreix economicament de la publicitat i de l'aportaciķ de particulars. La celebraciķ de l'aniversari de l'emissora, el 28 de desembre del 2002 serveix per encetar una nova etapa, amb la voluntat de estendre la nostra cobertura i en millorar constantment la producciķ de programes propis. Sants 3 Rādio fa un salt endavant amb la incorporaciķ de mčs potčncia i RDS i es converteix en la principal emissora local de Barcelona desprčs de Radio Grācia i la primera en tecnologia als seus estudis. El marį de 2003, la rādio de Santa Coloma de Gramenet del grup TeleTaxi amb una freqüčncia un punt per sobre de la nostra fa que la recepciķ de la nostra emissora sigui dificil en el nostre territori. A partir del maig comencem a emetre al 103.2 FM, tot augmentant la potčncia per arribar a cobrir els nostres barris ja que cada any que passa, l'espectre de la ciutat de Barcelona estā mčs colˇlapsat. Aprofitant el canvi de freqüčncia l'estiu del 2003 iniciem una campanya publicitāria amb samarretes, engaxines i cartells amb el nou punt del dial.


[ Imatge: Colˇlaboradors construīnt els nous estudis. Marį de 1999 ]


[ Imatge: El mateix estudi que estava en construcciķ a l'actualitat. Gener de 2005 ]

Avui, Sants 3 Rādio čs un projecte consolidat, viu, que es renova dia a dia, amb 150 colˇlaboradors i amb una forta projecciķ de futur.